Wat is Golfjuniors?

Het concept voor Golfjuniors ontstond al in 2000 toen ik van Paul Lawrie, een goede Europese Tourspeler, hoorde dat het helemaal niet zo goed ging met de aanwas van nieuwe jonge golfers in Schotland, het Mekka van onze sport. Paul werd samen met Colin Montgomery gevraagd om een substantiële bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van jeugdgolf en zo werden zij ambassadeur van de Schotse golfbond. Paul ging echter tevens nog een stapje verder, zo vertelde hij mij tijdens onze ronde. Hij had aan zijn ambassadeurschap Team Lawrie toegevoegd. Een groep jeugdspelers die hij een warm hart toedroeg en die hij met groot plezier begeleidde in hun weg naar de top. Lawrie was zo gepassioneerd dat het idee bij me bleef, ergens wist ik dat ik dit ook wilde doen, iets terugdoen voor de (jeugd)sport.

In die tijd was ik nog relatief onervaren, hoewel ik er al een paar jaar als pro en heel wat meer jaren als amateur had op zitten. In 2005, met twee toernooi-overwinningen op zak en een torenhoge ambitie vond ik het tijd om Team Derksen van de grond te krijgen.

Golfjuniors kan gezien worden als een verlengstuk van het jeugd- en topgolfbeleid van de NGF.

In het team zitten talentvolle jongens en meisjes die ik zelf uitzoek naar aanleiding van selectiedagen. Het lidmaatschap van Golfjuniors is in eerste instantie voor één jaar. Na ieder jaar gaan we evalueren en wordt er besloten of het lidmaatschap wordt verlengd of wordt stopgezet. We verwachten dus zeker prestaties van de juniors en niet alleen op het sportieve vlak. Om professional te kunnen worden, moet je wel over ca. 25 kwaliteiten beschikken. Hier gaan we allemaal op letten.v.l.n.r. Michael, Caroline, Robert-Jan en Willem


Ik heb Golfjuniors samen met mijn zus Femke opgezet. Zij coördineert de activiteiten van het team. Wat voor activiteiten vinden er dan zoal plaats? Ik zal tijdens enkele trainingsstages, ook in het buitenland, intensief met de jonge talenten gaan werken aan hun spel en course-management. Ook wil ik hen de hectiek van het leven op en rond de tour laten ‘proeven’. Daarnaast kunnen ze ook gaan werken met mijn eigen coaches, zoals puttinggoeroe Harold Swash en mental coach Alan Fine. Verder zal ik veel met hun praten over zaken als: hoe ga je om met druk, met de pers, met leven in hotels, met sponsors, met je caddie, met coaches. Ik denk dat het goed is als je probeert om jonge, talentvolle spelers die extra’s te geven. Ik hoop dat ze daarvan kunnen profiteren.

Via onze nieuwspagina houden we jullie regelmatig op de hoogte van al onze activiteiten.

Robert-Jan